Alt Sayfalar

14 Aralık 2011 Çarşamba

Avrupa kaynaklı sorunlara FED de care bulamadı

ASIL SORUN AVRUPA'DA



Haftasonu yapılan zirve öncesinde ve sonrasında derecelendirme kuruluşlarından gelen haberlerde birçok Avrupa ülkesinin uzun vadeli kredi notunun negatif izlemede olduğu açıklanmıştı. S&P'den son gelen haberlerde negatif izlemede 450'den fazla varlığın olduğu açıklandı. Bunlar arasında bankalar ve ülkeler de bulunuyor. Normal şartlarda tipik olarak 90 günde aksiyon alan kurumlar bu kez süreyi uzatmadan zirve sonrasında karar vereceklerini açıklamışlardı. Bu korkuyla haftaya başlayan küresel piyasalar FED'den de umduklarını bulamadılar. Politika faizini % 0 ile % 0.2 arasında sabit bırakan ABD Merkez Bankası kararı ve devamındaki açıklama tamamen beklentiler dahilinde açıklandı. Ekonomiye ve istihdam piyasasına ilişkin beklentilerini yenilemeyen banka, 2013 yılına kadar faizlerin düşük kalacağı konusundaki sözünü de yineledi. Toplantı öncesinde Almanya Şansölyesi Merkel'den gelen ESM (Avrupa İstikrar Fonu) için üst limit artırılmayacak açıklaması ile piyasalar sallanmıştı.







ROBOTLAR FİYATLARI DALGALANDIRDI



Euro / Dolar'da satış Merkel sonrası hızlanırken otomatik programların da zarar kesme emirlerinin devreye girmesiyle satışlar hızlandı. FED'den herhagi bir parasal genişleme sinyali gelmemesi ile beraber 1.3009'a kadar inen parite riskli varlıklara da huzursuzluk verdi. S&P 500 Endeksi %

1.1

primliyken günü % 0.87 düşüşle 1.225 puandan kapattı. Dow Jones ise 12 bin puan eşiğini kırdı. Dolar Endeksi, 11 ayın dibine inen Euro'nun da katkılarıyla kuvvetlenirken son okuma 80.276. ABD ve Alman 10 yıllıkları % 2 etrafında dalgalanırken bugün yapılacak Alman ve İtalyan bono ihaleleri yakından izlenecek. Likiditesi sınırlı olan yeni gösterge ise yurt içinde faizin % 10.37'den kapandığına işaret etti.







GELİŞEN PİYASALAR PAYINA DÜŞENİ ALDI



İMKB 100 Endeksi gün içinde 800 puanlık aralıkta hareket ederken kapanış %

0.2 yukarıdan ve 52.551 puandan yapıldı. Banka hisseleri günün ilk saatlerindeki % 1'lik alımlarına sahip çıkamazken sigorta ve hizmet sektörleri dışında tüm endeksler yükseldi. Macaristan ve Güney Afrika borsaları da günü ekside tamamlarken, siyasi gerginlikle gerileyen Rusya borsasında bu sabah da satış devam ediyor. MICEX Endeksi % 0.77 gerileyerek güne başlarken yıl başından bu yana düşüş % 19'a ulaştı. Rupi'si, Dolar'a karşı rekor seviyeye gerileyen Hindistan'da ise sermaye çıkışlarını durduracak ve ekonomiyi canlandıracak önlemlerin gelebileceği beklentisi çok düşen fiyatlara alım getiriyor ve Sensex Endeksi % 0.65 primli.

Asya'da

Tayvan ve Tayland öncülüğünde alımlar gelirken Çin'de satış % 0.5 düzeyinde.

Japonya'da Nikkei 225 Endeksi % 0.26 düşüşte. Güne başladığı noktaya göre ciddi toparlanma gösteren Asya hisselerine % 0.28 yükselen S&P 500 Endeksi vadeli kontratları da eşlik ediyor.



Asya'da 10 para biriminden oluşan ADXY Endeksi % 0.01 gerilerken Türkiye'nin de içinde bulunduğu Gelişen Avrupa kurlarında yatay bis eyir görülüyor.

Dünkü sert satışların ardından durulan kurların hareketleri TL'yi de etkiliyor. Rus Rublesi % 0.16 gerilerken Forint ve Rand yükseliyor.

Dolar /

TL hacimsiz New York ve Tokyo seansında 1.89 sınırına yaklaşırken son işlem saat 08:15 itibariyle 1.8758'den geçiyor. Euro / TL 2.4476 ve Sepet Kur 2.1615'te.







EMTİA KARIŞIK, ALTIN 200 GÜNLÜK ORTALAMASINDA



24 ham maddeden oluşan S&P GSCI Emtia Endeksi dün % 1.46 yükselirken özellikle petroldeki alımlar endekse moral verdi. İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kapattığı haberleri arz yönlü şoklara hassas oyuncuları harekete

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder