Alt Sayfalar

16 Kasım 2018 Cuma

ABD'de petrol üretiminde rekor...

ABD'de günlük ham petrol üretiminde geçen hafta 11,7 milyon varille yeni bir rekor kırıldı.
 
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) verilerine göre, ülkede ham petrol üretimi geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama 111 bin varil arttı. Bu dönemde günlük ortalama ham petrol üretimi Alaska eyaletinde 11 bin varil, diğer eyaletlerde ise 100 bin varil yükseldi. Böylece, 27 Ekim-2 Kasım haftasında petrol üretiminde 11,6 milyon varille ABD tarihindeki en yüksek üretim seviyesine ulaşılırken, geçen hafta günlük üretim 11,7 milyon varile ulaştı ve yeni bir rekor kırıldı.
 
Ayrıca, söz konusu dönemde Rusya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük ham petrol üreticisi konumuna gelen ABD'de, ham petrol üretimi son 44 haftada 36 kere artış kaydedilmiş oldu.
 
EIA'nın "Kasım 2018 Kısa Dönem Enerji Görünümü Raporu"na göre, ülkenin günlük ortalama ham petrol üretiminin bu yıl 10,9 milyon varil, gelecek yıl ise 12,1 milyon varil olacağı tahmin ediliyor.

Sanayi üretimi açıklandı

Sanayi üretimi eylülde bir önceki aya ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azaldı.
 
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,7 azaldı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de eylülde bir önceki aya kıyasla yüzde 2,7 düşüş kaydetti. 
 
BEKLENTİLER
 
AA Finans Sanayi Üretimi Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylülde arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde yüzde 0,5 artacağını öngörmüştü.
Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 0,8 azalacağı, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin de aylık bazda yüzde 2,7 gerileyeceği tahmin etmişti

Piyasa değeri en yüksek kripto para Bitcoin'un iki günlük kaybı yüzde 15'e yaklaştı...

Bitcoin, Çarşamba günkü yüzde 12'lik sert kaybının ardından Perşembe günkü işlemlerde düşüşünü sürdürdü.
 
Piyasa değeri en yüksek kripto para, önceki seansta 6 bin doların altına gerilemesi sonrasında Çarşamba günü TSİ 16:15'te yüzde 2.89 ekside yaklaşık 5,391 dolardan işlem gördü. 10 yıllık kripto paranın iki günlük kaybı yüzde 15'e yaklaştı.

 
Bitcoin ile birlikte diğer dijital paralar da Perşembe günü değer kaybetti. Bitcoin Cash yüzde 1 gerilerken Ethereum yüzde 2.12 değer kaybetti. Litecoin yüzde 0.90 değer kaybetti ve XRP yüzde 1.45 düştü.
 
Bloomberg Galaxy Cyrpto Endeksi'nin Çarşamba günkü işlemlerde yüzde 15 düşmesi sonrasında sert düşüşe ilişkin, “Bitcoin Cash'in bugün başlayacak yeni versiyonu olduğu spekülasyonu” gibi nedenlerin etkisi sürüyor.
 
Oanda Corp. Asya Pasifik trading birimi yöneticisi Stephen Innes, Bitcoin Cash'in bölünmesinin “önceden düşünüldüğünden çok daha fazla istikrar bozucu” olduğunu belirtti.

Bitcoin 7 yıllık trend çizgisini bozabilir mi?

Bitcoin 7 yıllık trend çizgisinin altına inerse ne olur? Bitcoin (BTC) uzun bir zaman sonra tekrar bir kere daha sert bir şekilde çöktü. Fiyat şu anda 2011’in sonuna kadar uzanan kritik bir trend çizgisinde oturuyor.
 
Bitcoin 7 yıllık trend çizgisini bozabilir mi?BTC/USD aylık grafiği, bu trend çizgisinin son 7 yılda hiçbir zaman ihlal edilmediğini gösteriyor. Öyleyse, bu kez ihlal edilme ihtimali nedir? Bu trend çizgisi bozulursa ne gibi etkiler olacak? Bu soruları cevaplamak için önce grafikteki diğer göstergelere bakalım. Hacim profiline bakarsak, hala sabit bir düşüş olduğunu görebiliriz. RSI kritik seviyelere yaklaşıyor ve bir geri dönüş için hazır gibi görünüyor.
BTC/USD aylık grafiği
Bunların ikisi de, Bitcoin (BTC)’in eğilimin tersine dönmesi için hazırlandığını gösteren güçlü göstergelerdir. Ancak daha fazlası var. Aylık grafikte Elder’s Force Index (EFI) profiline bakarsak, yukarı ve aşağı hareketlerin gücünü görebiliriz. Son birkaç aydır, EFI düzleşti. Bu güçlü bir hamle için hazırlanıyor olduğu anlamına gelir. Bitcoin (BTC) tarihi boyunca, düzleştirilmiş EFI, iki ayrı olaya yol açmıştır. Birincisi trendin tersine dönmesi ve ikincisi ise trendin devam etmesidir. Düzleştirilmiş EFI’yi izleyen trendin tersine dönme olasılığı kuvvetlidir ve fiyat, yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşabilir. Düzleştirilmiş bir EFI’dan sonra trendin devam etmesi çok zayıftır.