30 Nisan 2013 Salı

Varantlarda Güne Başlarken - 30 Nisan 2013

Haftaya alıcılı başlayan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi dün bir önceki kapanışa göre % 0.25 yükselişle 85.325 seviyesinden işlem görmeye başladı. Gün içinde yön arayışında olan BİST 100 Endeksi satışlar nedeniyle zaman zaman düşüşler gösterdiyse de gün sonuna doğru gerçekleşen sınırlı alımlarla günü % 0.05 yukarıda 85,154 seviyesinden kapattı. Sanayi endeksi (xusin) % 0.36 düşüş gösterirken, bankacılık endeksi % 0.45 artış gösterdi. BIST 30 Endeksi % 0.21 yükseliş gösterirken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla KRDMD, GARAN ve PGSUS oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda TCMB bugün yılda 4 kez hazırlanan Enflasyon Raporunun ikincisini yayınlayacak. Ocak ayında yayınlanan raporda enflasyon beklentisi orta noktası % 5.3 olmak üzere % 3.9-6.7 olarak açıklanmıştı. SPK Başkanı Ertaş dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin son 10 yılda dünya ortalamasının üstünde büyüdüğü halde sermaye piyasalarındaki büyümenin arzu edilen seviyede olmadığını belirtti. Dünyanın en fazla çelik üreten ilk 15 ülkesi arasında yer alan Türkiye’de çelik üretimi bu yılın ilk çeyreğinde geçen yıla göre % 6 azaldı.

Piyasalara Bakış

Dün ABD’de açıklanan çekirdek PCE ve Dallas FED imalat endeksi verileri de büyümede yavaşlama sinyallerini destekler nitelikteydi. FED'in enflasyon ölçütü olarak izlediği çekirdek PCE Mart ayında değişim göstermedi ve beklenti %0.1 artış yönündeydi. (önceki:%0.1) Yıllık bazda %1.1 (beklenti %1.2 önceki:%1.3) Dallas FED imalat endeksi ise +7.4'den -15.6'ya geriledi. Beklenti +5 seviyesindeydi. FED toplantısı öncesinde FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın WSJ’deki yazısında FED’in enflasyonun hedeflerin oldukça altında olma konusunda endişeli olduğuna yönelik ifadeleri dikkate değer. Bu son veriler sonrasında da bu haftaki FED toplantısında büyümedeki yavaşlama sinyallerine yönelik olası yorumlar bu bakımdan önemli.
 
Küresel piyasalarda büyüme ile birlikte bir diğer önemli konu da Japon Yeni.  Bilindiği üzere Japonya Merkez Bankasıın parasal genişleme adımları oldukça önemli ancak  burada daha önce de ifade etiğimiz gibi bazı önemli konular var. Yen'in değer kaybının daha da hızlanması özellikle Avrupa, Kore gibi net ihracatçı yerlerde sorunlara yol açabilir. Ayrıca bir süredir vurguladığımız gibi, piyasada beklenenin aksine Japon yatırımcıların yabancı varlık alımından ziyade Nikkei ve gayrimenkul gibi iç varlıkları satın almak için geri döndüğüne dair haberler dikkat çekici.
 

Enka İnşaat Teknik Analizi


Orta vade için trendi yukarı gördüğümüz hissede, ana destek noktası olarak 5,38 seviyelerini takip etmekteyiz. Olası geri çekilmelerde bu seviyenin altına inilmediği sürece, hissede düşüşlerin sınırlı kalmaya devam edeceğini, yükseliş eğiliminin korunacağını, önümüzdeki süreçte ilk etapta 5,68-5,86 aralığına denk gelen gelen direnç bölgesinin test edileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle, 5,38 seviyesine stop loss koyup, hissede geri çekilme hareketleri içinde pozisyon alınmasını tavsiye etmekteyiz.

 

5,38 seviyesindeki desteğin bozulması halinde ise, orta vadeli yükselen hareketin de bozulacağını, hisse üzerinde satış baskısının yoğunlaşacağını düşündüğümüzden, alınan pozisyonların kapatılmasını önermekteyiz. 5,46 seviyesi ara destek noktası olarak etkili olacaktır.

 

Hissede orta vadeli olarak nitelendirdiğimiz yükselen hareketin, daha uzun süreye yayılmaya başlayabilmesi için ise 5,86 seviyelerinin aşılması gerekmektedir. Bu seviyenin üzerinde, sırasıyla 6,00 seviyeleri ile 6,24 seviyeleri hedeflenebilir.

 

Hissede yukarı ataklarda satış için de kısa vadeli pozisyonlarda 5,86 seviyelerine doğru hareketlenmelerin değerlendirilebileceği söylenebilir.  Bu seviyenin aşılması halinde, orta vadeli pozisyonlarda satış için sırasıyla 6,00 ve 6,24 seviyeleri takip edilebilir.

teb ytr

29 Nisan 2013 Pazartesi

WSJ: Özilhan: Anadolu Grubu Migros ile ilgilenmiyor

Türkiye perakande sektöründe hareketli günler yaşanıyor. Sektörden son günlerde önemli satınalma haberleri geliyor. Yıldız Holding, DiaSA’yı alarak perakande sektöründeki payını büyütmek için önemli bir adım attı.
Uzun süredir Fransız ortağı ile anlaşmazlık içinde olduğu bilinen Sabancı Grubu’nun CarrefourSA’da karar aşamasında olduğu gelen bilgiler arasında. The Wall Street Journal Türkiye’nin edindiği bilgilere göre ortaklıkta ağırlık kazanan son senaryoda Sabancı Grubu, CarrefourSA’da çoğunluk hisseyi alacak; böylece hem yönetimde söz sahibi olacak hem de yola aynı marka ile devam edebilecek.
Tüm bu gelişmelerin ortasında gözler Migros’a çevrilmiş durumda. Migros’u 2008′de Koç Grubu’ndan alan BC Partners fonunun 5 yılın ardından, hisse satımını değerlendirmeye alabileceği  beklentilerini artırmış durumda.
Bu nedenle bir süredir Migros’la birçok grubun ilgilendiği iddia ediliyor. Son olarak Anadolu Grubu’nun Migros ile ilgilendiği yönünde haberler basında yer aldı.
Satınalma birleşme haberlerine yer veren Merger Market’ta bugün yer alan bir haberde Anadolu Grubu’nun Migros ile görüşmelere başladığı belirtildi.
Konuya ilişkin olarak The Wall Street Journal Türkiye’ye konuşan Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan haberleri kesin bir dille yalanladı. Özilhan, “Herhalde bize yakıştırıyorlar. Ama haberler tamamen dedikodu” dedi. Özilhan, Migros ile görüşme yapmadıklarını sözlerine ekledi.

Varantlarda Güne Başlarken - 29 Nisan 2013

BİST 100 endeksi geçen haftanın son gününe 98 puan yükselişle 85,041 puandan başladı. Endeks gün içinde yurtdışı piyasalara paralel olarak satışlara maruz kalmış olsa da öğleden sonra gelen alımlarla birlikte günü % 0.2 artışla 85,112 seviyesinden tamamladı. BİST 30 endeksi % 0.23 yükselerek 104,449 seviyesinden günü sonlandırırken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, PGSUS ve TCELL oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Merkez Bankası’nın 16 Nisan'da Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri indirmesinden beri düşüş eğiliminde olan gösterge tahvilin bileşik faizi geçen hafta tarihi dip seviyesi olan % 5,38'e kadar gerilediğini görüyoruz. Borsa İstanbul Genel Müdürü İbrahim Turhan’ın yaptığı açıklmaya göre BİST’in piyasa değeri 590 milyar TL’yi buldu. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 3. Havalimanı İhalesi’nin 3 Mayıs’ta, erteleme olmadan gerçekleşeceğini belirtti. Bugün Nisan ayı Tüketici Güveni verisinin açıklanacağını görüyoruz.


Şirket haberlerine baktığımızda Ford Otosan’ın 2013 yılı ilk çeyrek kârının beklentilere paralel 176 milyon TL olarak gerçekleştiğini görüyoruz. Anadolu Hayat % 16.6 oranında bedelsiz sermaye arttırımına giderek çıkarılmış sermayesinin 300 milyon TL’den 350 milyon TL’ye çıkaracak. Türk Telekom’un da satın almak için teklif verdiği Bulgar telekom şirketi Globul, Norveçli operatör Telenor’a satıldı. Geçen hafta hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayan Pegasus, Kırgızistan devlet havayolu şirketi Manas Air'in % 49 hissesini alarak ülkeye ilk uçuşlarını başlattı. Vestel Beyaz Eşya ilk çeyrekte % 33 düşüşle 13.2 milyon lira net kâr açıkladı.

Yurtdışı gündeme bakıldığında ABD merkez bankası Fed, geçen hafta ekonominin beklenenden yavaş büyüdüğünü gösteren veri sonrası, yarın iki gün sürecek politika toplantısına başlayacak. Bugün ABD Mart ayı tüketici harcamaları verisi açıklanacak. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de sanayi şirketlerinin kârlarındaki büyümenin Mart'ta yavaşlaması ülkenin ekonomik toparlanmasının hız kestiğine işaret etti. İtalya'da iki aylık siyasi kargaşanın ardından Enrico Letta'nın hükümeti bugün kurulabilir.

Piyasalara Bakış

Bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz sürprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemli olmaya devam ediyor. Mart ayında zayıflama sinyali veren ISM imalat ve tarım dışı istihdam rakamları ardından, Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım.
 
Negatif sinyal veren verilerin parasal genişlemenin bir süre daha devam edeceği beklentisi yarattığı söylenebilinir. Bu doğrultuda son açıklanan veriler sonrasında 1 Mayıs FED toplantısından “çıkış stratejisine” yönelik sinyaller kritik olmaya devam ediyor. Hatırlanacağı üzere enflasyon oranı %2.5'in üzerine çıkmadıkça ve işsizlik oranı %6.5'in altına gelmedikçe faiz oranlarını düşük seviyede tutmaya devam edeceğini söyleyen FED’in son tutanaklarında tahvil alımlarının azaltılması /durdurulmasına yönelik tartışmaların güçlendiğine yönelik sinyaller ön plandaydı. Ancak FED toplantısı öncesinde FED’e yakınlığı ile bilinen Hilsenrath’ın WSJ’deki yazısında FED’in enflasyonun hedeflerin altında olma konusunda endişeli olduğuna yönelik ifadeleri dikkate değer. Bu haftaki FED toplantıdasında büyümedeki yavaşlama sinyallerine yönelik olası yorumlar bu bakımdan da önemli.
 

MOODY'S İTALYA'NIN KREDİ NOTUNU BAA2 OLARAK TEYİT ETTİ

Moody's Investors Service, İtalya'nın uzun vadeli tahvil notunu; Baa2 olarak teyit etti ve görünümü 'negatif' olarak korudu. Moody's; ayrıca İtalya'nın Prime-2 olan kredi notunu da yineledi.; Moody's görünümün 'negatif' olarak sürdürülmesine neden olarak; zayıf iç ve dış talebin sonucu olarak ortaya çıkan bastırılmış; ekonomik görünümü, ülke bankacılık sisteminin negatif görünümünü; ve İtalya'nın yatırımcı güvenini kaybetmesi riskini işaret etti.

Reuters Bankalar

Reuters’e göre, Euro-bölgesinin bitmeyen kamu borcu krizleri ve bankalara doğrudan yansıması ile yatırımcılar artık CEEMEA bölgesindeki bankaları tercih ediyor
Reuter’in haberine göre Türkiye’nin içinde bulunduğu CEEMEA (Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) bölgesinde en cazip hisseler bankalar. Bank of America Merrill Lynch fon yöneticileri anketi de global fonların finansal sektörde pozisyonları artırdığını onaylıyor. Henüz doymamış kredi pazarı, sağlam sermaye yapıları ve yüksek sermaye getirisi yüzünden yatırımcılar Euro-bölgesi bankalarından CEEMEA hisselerine göç ediyor.
Reuters’e göre, Euro-bölgesinin bitmeyen kamu borcu krizleri ve bankalara doğrudan yansıması ile yatırımcılar artık CEEMEA bölgesindeki bankaları tercih ediyor. MSCI Banka Endeksi geçen yılın %40 kazancını korurken, MSCI GOP Hisse Endeksi ise bu sene %5 değer yitirdi. HSBC baş GOP stratejisti John Lomax’a göre bölgemizde bir çok banka Euro-bölgesi merkezli rakiplerine göre çok daha iyi konumda.  Kredi talebi güçlü seyrini korurken iç talep görünümü de daha sağlıklı.
Silk Invest’ten Daniel Bromby’e göre önde gelen CEEMEA bankaları arasında bu sene %26 sermaye kazancı üretmesi  beklenen Halkbank da var. Halkbank halen 1.5 fiyat/defter değeri ile işlem görüyor.
Schroders adlı dev global fonun uzmanları da CEEMEA bankalarına ilgiyi doğrularken, UBS 2009 yılından bu yana ilk kez sorunlu kredilerin artacağı uyarısında bulundu.  Yatırım bankası,  banka hisselerini analiz etmenin zorluğunun da altını çizdi.

Bizim Toptan Teknik Analiz

Orta vade için trendi yukarı gördüğümüz hissede, ana destek noktası olarak Nisan ayının en düşük seviyesi olan 29,20 seviyesi ön plana çıkmaktadır. Olası çekilmelerde bu seviyenin altına inilmediği sürece, hissede düşüşlerin düzeltme hareketleri olarak kalmaya devam edeceğini, yükseliş eğiliminin korunacağını, orta vadeli hareket içinde önümüzdeki süreçte ilk etapta 30,60-31,30 aralığına denk gelen direnç bölgesinin test edileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle, 29,20 seviyesine stop loss koyup, hissede geri çekilme hareketleri içinde pozisyon alınabileceği söylenebilir.
 
Hissenin 29,20 seviyesindeki desteğin bozulması durumunda ise, orta vadeli yükselen hareketin ivme kaybedeceğini, düşüş hareketinin daha uzun süreye yayılacağını, satış baskısının yoğunlaşacağını düşündüğümüzden, alınan pozisyonların kapatılmasını önermekteyiz. Ara destek noktaları olarak 29,80 ve 29,50 seviyeleri izlenebilir.
 
Hissede yükseliş hareketinin daha uzun süreye yayılmaya başlayabilmesi için ise ana direnç noktası olarak etkili olacak  31,30 seviyelerinin aşılması önemli görülmektedir. Bu seviyenin üzerinde, hedef olarak sırasıyla 32,70 seviyeleri ile 33,50 seviyeleri gösterilebilir. 
 
Hissede yukarı ataklarda satış için de kısa vadeli pozisyonlarda 31,30 seviyelerine doğru hareketlenmelerin değerlendirilmesini tavsiye etmekteyiz. Bu seviyenin aşılması durumunda, orta vadeli pozisyonlarda satış için sırasıyla 32,70 ve 33,50 seviyeleri takip edilebilir.

Buy - Sell

·         TAVHL TI (BUY, TP TRY15.61); ENKAI TI (BUY, TP TRY6.40); SAHOL TI (NR), FRA GR (NR) > TAVHL’s CEO, Mr. Sani Sener, according to Hurriyet, says they are ready to bid for the new Istanbul airport auction to be held on May 3. Also says completion of 1st phase (70mppa capacity) likely to take 7 yrs (after signing of agreement). The govt he believes is likely to continue investing in expanding apron & runway capacities at Istanbul Ataturk. Adds, cost for 150mppa capacity airport would exceed $10b & winner would need to finance initial construction activities itself (leveling of land), as creditors unlikely to take this part of construction risk. TAVHL, which will compete based on total rent it would promise to pay the govt over 25yrs after completion of the 1st phase, would not try to win the auction ‘at any price’. Comment: These comments incr’d our conviction i) TAVHL most likely winner given its know-how & integrated structure and ii) unlikely to overpay => well prepared given its focus/experience & unlikely to face too stiff competition, given list of likely bidders & auction date not being postponed despite the reported request from some potential bidders. Acc. to Reuters bidders are i) TAVHL (no partner), ii) Cengiz-Kolin-Limak-Mapa-Kalyon consortium, iii) IC Ictas - Fraport consortium & iv) Sabanci Holding - Enka Insaat consortium. 
 
·         FROTO (HOLD TP TL23.90) 1Q13 WEAK OPERATING PERFORMANCE > 1Q13 NI TL176m (+7% y-y, our est: TL165m, Cons: TL171m). Revs TL2.6bn (+7% y-y) in-line. EBITDA TL177m (-4% y-y, our est: TL197m, cons: TL200m). TL41m tax income was above our est, compensating for operating weakness. 1Q13 EBITDA mrgn declined 0.8pps y-y to 6.9% due an ageing LCV portfolio, and a more significant impact of discounts on 2012 modes vs our est. Net debt declined toTL807m in Mar-12 from TL958m in YE12 thanks to decline in working capital (despite increase in inventory levels). Extent of EBITDA mrgn recovery throughout 2013 might be limited. FROTO fell behind both VW and Renault in terms of market share in 1Q13 (targets to maintain market leadership in 2013). As such, there might be downside risk to our 2013E EBITDA mrgn est of 7.9%. Analyst meeting April 30.
 

26 Nisan 2013 Cuma

Varantlarda Günün Ardından - 26 Nisan 2013

BIST 100 endeksi güne dünkü kapanışına göre 98 puan yükselişle 85,041 puandan başladı. Gün içinde yurtdışı piyasalara paralel olarak satışlara maruz kalan endeks en düşük 84,506 seviyesini görmesine rağmen öğleden sonra gelen alımlarla birlikte günü % 0.2 artışla 85,112 seviyesinden tamamladı. BIST 30 endeksi % 0.23 yükselerek 104,449 seviyesinden günü sonlandırırken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, PGSUS ve TCELL oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan gelen haftalık bakacılık sektörü verilerine göre tüketici kredilerindeki yıllık artış % 30'un üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Bugün tahvil bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi tarihi dip seviyesi olan % 5.38'e kadar geriledi. Türkiye bu yılın ilk çeyreğinde turizm gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre % 39.6 arttırarak 4 milyar 918 milyon 553 bin dolara çıkardı. 14 Mayıs'ta Hazine, 19. stand-by çerçevesinde IMF'ye son olarak 281 milyon 54 bin 813 SDR (yaklaşık 422.1 milyon ABD doları) ana para ödemesi yapacak. Böylece Türkiye, 52 yıldan beri borçlu olduğu IMF ile bir dönemi kapatacak.


Şirket haberlerine baktığımızda talep toplama sırasında baz fiyatın 18.40 TL olarak belirlendiği Pegasus hisse senetleri bugün Borsa İstanbul'da “PGSUS” koduyla 18.60 TL'den işlem görmeye başladı. Erdemir, KAP’a yaptığı açıklamayla temettü dağıtımını 30 Mayıs’ta yapacağını bildirdi. Hisse başına brüt nakit kâr 0.034 TL olarak revize edildi. Borsa İstanbul tarafından KAP’a yapılan duyuruda Emlak Konut’un ikincil halka arzı esnasında şirket paylarının işleme kapalı olacağı açıklandı.


Yurtdışı gündeme bakıldığında ABD ekonomisi 2013'ün ilk çeyreğinde % 2.5 büyüme gösterdi. Her ne kadar büyüme rakamı % 3 olan piyasa beklentisinin altında gelmiş olsa da ABD ekonomisi geçmiş çeyrek dönemlik periyoda göre daha hızlı büyürken, tüketici harcamalarında son iki yılın en büyük artışı gerçekleşti. İspanyol hükümeti bugün gerçekleştirilen bir basın toplantısında önceden -%0.5 olarak açıkladıkları 2013 yılı büyüme rakamını revize ederek -%1.3’e çektiklerini açıkladı. Japonya Merkez Bankası, 2015'teki mali yılda Japonya'nın çekirdek enflasyonunun % 1.9 hızlanacağını öngördü. Beklentinin üzerinde gelen kazanç rakamlarının desteğiyle gelişen piaysalar endeksi 1 ayın en büyük haftalık kazancını kaydetti.

Varantlarda Güne Başlarken - 26 Nisan 2013

Dün güne % 0.21 primle 84,962 seviyesinden başlayan BIST 100 Endeksi ilk seansta alışlarla % 0.85 değer kazandıktan sonra öğleden sonra gelen satışların etkisiyle ekside seyretti. Fakat gün sonuna doğru gelen alımlarla günü % 0.19 yukarıda 84,943 seviyesinden sonlandırdı. BIST 30 endeksi % 0.2 yükselerek 104,212 seviyesinden kapanırken günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, TCELL ve HALKB oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi dün % 5.43 seviyesine kadar düşerek, Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyesini gördü. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre bu sene 2012 sonundan 19 Nisan 2013 tarihine kadar olan dönemde hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına 8 milyar 278 milyon dolarlık sıcak para girişi gerçekleşti. 2012 yılında hisse senedi ile tahvil-bono piyasasına giren sıcak para miktarı 21.5 milyar dolardı.


Şirket haberlerine baktığımızda Garanti’nin 2013 ilk çeyrek kârı faiz gelirlerinin katkısıyla % 16.5 artarak beklentilerin üzerinde 1.17 milyar TL olarak gerçekleşti. Dün öncelikli yatırım kapsamı çerçevesinde iki yatırımına 1.56 milyar TL'lik teşvik belgesi alan ve Çin'de motor üretimi için Jiangling Motors Corporation ile motor teknolojisi lisans anlaşması imzalayan Ford Otosan bugün finansal sonuçlarını açıklayacak. 18-19 Nisan’da halka arz için talep toplayan Pegasus bugün Borsa İstanbul’da hisse başına 18.4 TL’den işlem görmeye başlıyor.


Yurtdışı gündeme bakıldığında UPS ve Cliffs Natural Resources gibi şirketlerin beklenenden iyi gelen bilançoları ve işsizlik maaşı başvurularının düşmesiyle dün New York Borsası yükselirken S&P 500 Endeksi 5. gününü de artıda sonlandırdı. Avrupa hisseleri Volvo, British American Tobacco ve Bayer gibi şirketlerden gelen kâr haberleriyle yükselişini 5. güne taşıdı. Japonya Merkez Bankası para politikasını değiştirmeme ve 2 yıl içinde para tabanını 2 katına çıkarma kararı aldı. Bununla birlikte Japonya’da tüketici fiyatlarının Mart ayında son 2 yılın en sert düşüşünü kaydetmesi merkez bankasının % 2 enflasyon hedefine ulaşmasının kolay olmayacağına dair sinyaller verdi. Asya’nın en büyük teknoloji şirketi Samsung 2013 yılı ilk çeyreğinde rekor düzeyde 6.4 milyar dolar kâr etti. ABD ilk çeyrek büyüme verisi bugün açıklanacak.

Akbank Teknik Analizi

Orta vadeli yükselen hareket içinde bulunan hissede, ana destek noktası olarak 9,00 seviyelerini takip etmekteyiz. Olası çekilmelerde bu seviyenin altına inilmediği sürece, hissede düşüşlerin kısa vadeli düzeltme hareketleri olarak kalmaya devam etmesini, yükseliş eğiliminin korunmasını, teknik açıdan önümüzdeki süreçte ilk etapta 9,64 seviyelerinin test edilmesini beklemekteyiz. Bu nedenle, 9,00 seviyesine stop loss koyup, hissede geri çekilme hareketleri içinde pozisyon alınmasını tavsiye etmekteyiz.
 
9,00 seviyesindeki desteğin bozulması halinde ise, orta vadeli yükselen hareketin de bozulacağını, hissede düşüş hareketinin daha uzun süreye yayılacağını, satış baskısının yoğunlaşacağını düşündüğümüzden, alınan pozisyonların kapatılmasını önermekteyiz. 9,22, 9,12 ve 9,06 seviyeleri ara destek noktaları olarak etkili olacaktır.
 
Hissede yükseliş hareketinin daha uzun süreye yayılmaya başlayabilmesi için ise 9,64 seviyelerinin aşılması gerekmektedir. Bu seviyenin üzerinde, sırasıyla 10,00 seviyeleri ile 10,15-10,40 bandı hedeflenebilir. Ara direnç noktaları olarak 9,40, 9,48 ve 9,56 seviyeleri izlenebilir.
 
Hissede yukarı ataklarda satış için de kısa vadeli pozisyonlarda 9,64 seviyelerine doğru hareketlenmelerin değerlendirilebileceği söylenebilir. Bu seviyenin aşılması durumunda, orta vadeli pozisyonlarda satış için sırasıyla 10,00, 10,15ve 10,40 seviyeleri takip edilebilir.

Pegasus Airlines IPO – THYAO Implications

Pegasus Airlines is making a debut today on Istanbul stock exchange under a ticker PGSUS TI (Bloomberg). According to Bloomberg  35.3mn shares (22.5mn primary) were placed at TRY18.4 ($361mn offer size) valuing the company at TRY1,882mn ($1,045mn).
 
Brief portrait – second largest after THY, but not a close rival
-          After IPO 66% will be owned by Esas Holding – Sabanci.
-          Turkish second largest airline after THYAO but working off a low-cost airline model.
-          Uses Sabiha Gokcen – Istanbul’s Asian side airport as its main hub. THY is currently based at Ataturk Airport and lobbied for building third giant airport in Istanbul with 150mn potential capacity, mostly geared to fit its own ambitious expansion plans.
-          Flies to 29 domestic and 41 international destinations essentially competing almost on all routes with THYAO (the latter flies almost anywhere these days!)
-          Operates 40 Boeing 3.4 y old airplanes but placed an order to buy 100 (57 firm orders) new Airbuses with deliveries starting 2015-16. THY has 201 planes in the fleet (2012YE, ex wet lease) and plans to operate 423 airplanes by 2021.

Piyasalara Bakış


S&P500 dün metaller ve döngüseller öncülüğünde %0.40 artışla günü 1585 seviyesinden kapattı. Yılbaşından bu yana bakıldığında; oto, metaller, ulaşım gibi ekonomiye duyarlı döngüsel sektörlerdeki performansın,  defansif olarak nitelendirilen gıda, içecek, ilaç gibi temel tüketim ihtiyaçları grubu performansının altında kaldığını not edelim. Kısacası yılbaşından bu yana S&P 500 endeksindeki yükselişe döngüsel / defansif  rasyosu eşlik etmedi.

 

Bu temelde temettü beklentisinden kaynaklanmış olabilir. Ayrıca bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz süprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemli olmaya devam ediyor. Mart ayındaki zayıflama sinyali veren ISM imalat ve tarım dışı  istihdam rakamları ardından, bu hafta Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım.

 

Bu doğrultuda ABD’de bugün açıklanacak 1Ç büyüme verisi birinci yarı büyümesinin ne yönde şekillendiğine yönelik ipuçları paralelinde ön planda olacak. Bloomberg ortalama beklentisi %3.0 (önceki:%0.4) seviyesinde.

 

Garanti Bank - OUTPERFORM - The best operational quarter ever...

Garanti Bank (GARAN) posted TRY1,004mn NI (up by 17% and 33%, YoY and QoQ, respectively) in the first quarter of the year, beating both the consensus and our estimate of TRY931mn and TRY879mn, respectively. Higher than expected NI mainly stemmed from an almost 2x higher than expected trading gain, better than envisaged fee generation (up by 29% and 32%, YoY and QoQ) and release of TRY55mn free provisions.
Income Statement highlights... Quarterly NIM evolution was somewhat different than we had anticipated as we have been expecting both higher interest & expenses for the quarter, while a 4.60% quarterly NIM was slightly higher than our estimate of 4.50%. Therefore, the 3% contraction in quarterly NII of TRY1,803mn was slightly better than our 6% contraction expectation. We have been surprised to see an LC deposit cost decline of 85bps even with QoQ customer deposit growth of 5% and almost a flat demand deposit ratio at 20%. Contrary to its peers (both Halkbank – down by 6bps and Akbank – down by 1bps, the banks that announced its 1Q13 financial results so far) the bank managed to increase its LC core spread by 15bps, while the securities yield contracted by 165bps due to lower CPI readings (CPI linkers return was  down by more than 10% QoQ).
Balance Sheet highlights… Owing to higher deposits and fresh issued securities of TRY1.25bn (TRY750mn Eurolira + bank bill rollovers with higher rollover ratios) the bank decreased its MM dependency by more than 15%. Another differentiation from the sector concerned the components of loan growth. Despite tough competition, Garanti chose to grow in LC corporate loans. Apart from that, and in line with the sector trend, mortgages and GPLs were also up by 7% and 8%, respectively, both helping to deliver a sustainable spread. All in all, loan growth was in line with the sector at 5%, mainly driven by LC loan growth of 6.5%, while FX loan growth was relatively slow at 3%, yet somewhat better than the sector growth of 1.4%. Non FI - LDR was up to 111%, vs. 109% of 2012YE.

WSJ: Büyük düşüşten önce Merkez'in altın rezervi 34 ton arttı

Rusya, Türkiye, Azerbeycan ve Kazakistan geçen hafta altında yaşanan büyük düşüşten önce mart ayında altın alarak rezervlerini artırdılar.
 
Rusya, Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan, altının ons fiyatı 270 dolardan fazla gerilemeden hemen önce değerli metalin fiyatının uzun vadede yükseleceği beklentisi ile Mart ayında elindeki altın rezervlerini artırdı. Türkiye Merkez Bankası'nın altın rezervi Mart ayında 1.1 milyon ons (yaklaşık 34,3 ton) artarak 13.15 milyon onsa ulaştı.
Altın piyasası katılımcıları, açıklanan altın verilerini yakından takip ediyor. Dünya Altın Konseyi'nin verilerine göre 2012 yılında merkez bankalarının altın alımları, dünyadaki toplam altın talebinin yüzde 12'sini oluştururken son 48 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.
Ancak geçtiğimiz hafta altın fiyatının son 30 yılın en sert düzeltmesini yaşaması ile merkez bankalarının bu gelişmeye nasıl karşılık vereceğini zaman gösterecek. Bazı merkez bankaları düşük seviyelerde de olsa altın alımı yapmaya devam ederken gelişmeleri endişe verici bulan diğer bankalar şimdilik piyasadan çıkmayı tercih edebilir.

25 Nisan 2013 Perşembe

CNBC-e Mart Dış Ticaret Anketi Sonucu

Ankete katılan 15 ekonomist Mart’ta ortalama
-          13,157 mlr dolar ihracat
-          21,486 mlr dolar ithalat
-          8,327 mlr dolar dış ticaret açığı bekliyor.
11 ekonomistin 2013 sonu beklentisi ise 96 mlr dolar açık şeklindedir.
CNBC-e MART ayı dış ticaret anketi (mln dolar)
 
 
 
 
 
MART
MART
2013 SONU
 
İHRACAT
İTHALAT
DIŞ DENGE
DIŞ DENGE
ORTALAMA
13.157
21.483
-8.327
-96.073
MAKSİMUM
13.450
22.600
-7.200
-90.700
MINIMUM
12.900
20.500
-9.400
-110.000

Varantlarda Güne Başlarken - 25 Nisan 2013

Dün güne % 0.86 primle 84.748 seviyesinden başlayan BIST 100 endeksi alışların artmasıyla ilk seansı % 1.06 yukarıda 84.912 puandan kapadı. Gün içinde en yüksek 85.026 seviyesini gören BIST 100 endeksi günü % 0.90 yukarıda 84,780 seviyesinden sonlandırdı. BIST 30 endeksi ise % 1.23 yükselişle 104,003 seviyesinden kapandı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, ISCTR ve HALKB oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun açıkladığı geçici verilere göre bankacılık sektöründe krediler toplamının 12 Nisan itibarıyla bir önceki haftaya göre % 0.5 oranında artarak 844 milyar 431 milyon TL’den 848 milyar 785 milyon TL’ye yükseldiğini görüyoruz. Dün Meclis’e sunulan Varlık Barışı Kanunu tasarısı kapsamında yurtdışından Türkiye’ye getirilecek para, döviz, altın, hisse senedi, tahvil ve diğer menkul kıymetlere uygulanacak vergi oranı % 2 olarak belirlendi.


Şirket haberlerine baktığımızda dün ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Halkbank ve Akbank’ın net kârı sırasıyla 713 milyon TL ve 873 milyon TL olarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Emlak Konut GYO’nun ilk çeyrek kârı da yine beklentilerin üzerinde 271 milyon TL olarak gerçekleşti. Ford Otosan, dünyanın en büyük kamyon pazarı olan Çin'de motor üretimi için Jiangling Motors Corporation ile motor teknolojisi lisans anlaşması imzaladı. Yargıtay, grev yaptıkları gerekçesiyle işten çıkarılan 305 THY çalışanının işe iadesini onadı. Bugün ilk çeyrek sonuçlarını açıklayacak olan Garanti’nin net kârının 931 milyon TL olması bekleniyor. Garanti’nin 1. çeyrek sonuçlarını öğlen seans arasında açıklaması bekleniyor.

Halkbank 1. Çeyrek Bilanço Analizi

Halkbank 1Ç13 sonuçlarında 713mn TL net kar açıkladı. Açıklanan kar rakamı, çeyrek bazında, %4 azalmayı ifade etmekle beraber, bizim tahminimiz olan 679mn TL ve piyasa beklentisi olan 678mn TL’nin hafif üzerinde gerçekleşti. Halkbank 1Ç13’de beklentimizden daha yüksek ticari işlemler karı elde ederken, bankacılık gelirleri ve diğer kalemler beklentilerimize paralel gerçekleşti. Operasyonel kalemlerin beklentilerimize paralel gerçekleşmesinden dolayı, Halkbank için TUT olan tavsiyemizi sürdürüyoruz, 2013 sonu için hedef fiyatımız 20.70TL’dir.
 
1Ç13 sonuçları ile ilgili olarak ana noktalar aşağıdadır:
 
·         Çeyreklik bazda %7.1 büyüyen TL kredilerin desteği ile toplam krediler aynı dönemde %4.7 büyüdü. Diğer yandan, YP krediler çeyreklik olarak ve ABD$ bazında %3.5 daraldı.
 
·         Fonlama tarafında, Halkbank’ın TL mevduatları çeyreklik bazda %2.6 artarken, FX mevduat tabanı ise aynı dönemde %5.4 daraldı. Yılın ilk çeyreğinde büyümenin daha çok ihraç edilen menkul kıymetler ile finanse edildiğini gördük.
 

Piyasalara Bakış

Dün ABD'de dayanıklı tüketim malı siparişleri Mart ayında %5.7 ile beklentilerin üzerinde düşüşe işaret etti. Ortalama beklenti %3 düşüş yönündeydi. Bu manşet rakamdaki son üç aydaki ikinci düşüş oldu. Yeni siparişlerde temelde havayolu ve savunma sanayi kaynaklı ulaşım sektöründeki volatiliteye paralel düşüş bekleniyordu. Volatil olan ulaşım hariç rakamlara bakıldığında %0.5 artış beklentisine karşı %1.4 oranındaki sert düşüş de, son açıklanan ve zayıf sinyal veren makro verileri destekler nitelikteydi. Daha net gösterge olarak izlenen savunma ve ulaşım hariç rakamda ise %0.2 artış vardı. Beklenti %0.3 artış yönündeydi. Ancak Şubat ayı rakamındaki %2.7 düşüşten %4.8 düşüşe revizyon dikkat çekiciydi. 
 
Bir süredir ifade ettiğimiz gibi küresel büyümenin yavaş yavaş hız kestiği ve beklentilere nazaran gerçekleşmelerin olumsuz sürprizler yaratmaya başladığına dair sinyaller var. Bu doğrultuda makro verilerden gelecek sinyaller önemli olmaya devam ediyor. Bu son açıklanan verilerle birlikte bu hafta Çin,  Avrupa ve ABD’de açıklanan Nisan ayı PMI imalat endekslerinin de bu yönde sinyaller verdiğini hatırlatalım.
 
Bu doğrultuda ABD’de Cuma günü açıklanacak 1Ç büyüme verisi birinci yarı büyümesinin ne yönde şekillendiğine yönelik ipuçları paralelinde ön planda olacak. Bloomberg ortalama beklenti %3.0 (önceki:%0.4)

Buy - Sell

·         HALKB (HOLD; TP TL20.00) 1Q > TL713m bank-only net profit (+31% y-y, -4% q-q) vs our TL681m est and TRY678m consensus on trading gains. We revise up our FY13 and FY14 earnings est by 2% on avg due to sl improvement in NII. Opex +39% y-y in 1Q13. Although the bank guides for 20% y-y growth in FY13, we remain cautious given the 19% y-y rise in per head HR costs in 1Q13 and high mkt exp rel to the new credit card. Growth in lucrative loan segments (GPLs/housing) might result in better L/D spread in coming quarters. TP revised upward a bit to TRY20.00. Reiterate HOLD due to limited upside. We forecast a slight earnings contraction in FY13, which curtails the relatively attractive price multiples of Halkbank.(Detailed note to follow).
 
·         AKBNK (HOLD; TP TL10.20) 1Q > TL868m bank-only net profit (+56% y-y, -20% q-q), below our TL904m est and TL884m consensus on higher provisioning and low dividend income. Security portfolio contracted 12% q-q in 1Q13 bringing down the security portfolio to assets ratio 370bp q-q to 25.9%, which might enable Akbank to shift to higher yielding loans faster than initially expected. Although strong NFI growth rate should normalize, we expect 24% y-y NFI growth in FY13. Potential trading income might surprise on the upside given the recent decline in interest rates and the bank’s TRY1.1b m-t-m gains booked under equity. HOLD reiterated. Main upside risks to our HOLD recommendation is a further drop in cost-of-funding and higher trading income. Whereas the main downside risk is the NPL threat especially from the sharp growth in the credit card segment.
 

Vakıflar Bankası Teknik Analizi

Orta vadeli yükselen hareket içinde bulunan hissede, ana destek noktası olarak 5,58 seviyelerini takip etmekteyiz. Olası geri çekilmelerde bu seviyenin altına inilmediği sürece, hissede düşüşlerin orta vadeli hareket içinde oluşan ara düzeltmeler olarak kalmaya devam edeceğini, yükseliş eğiliminin korunacağını, önümüzdeki süreçte ilk etapta 6,30 seviyesindeki ana direnç bölgesinin test edileceğini düşünmekteyiz. Bu nedenle,  5,58 seviyesine stop loss koyup, hissede geri çekilme hareketleri içinde pozisyon alınmasını tavsiye etmekteyiz.
 
5,58 seviyesindeki desteğin bozulması durumunda ise, orta vadeli yükselen ivme kaybetmeye başlayacağını, hissede düşüşün daha uzun süreye yayılacağını düşündüğümüzden, alınan pozisyonların kapatılmasını önermekteyiz. Ara destek noktaları olarak  6,04, 5,90, 5,82 ve 5,76 seviyeleri izlenebilir.
 

24 Nisan 2013 Çarşamba

Varantlarda Günün Ardından - 24 Nisan 2013

Güne dünkü kapanışına göre % 0.86 primle 84.748 seviyesinden başlayan BIST 100 endeksi alışların artmasıyla ilk seansı % 1.06 yukarıda 84.912 puandan kapadı. Gün içinde en yüksek 85.026 seviyesini gören BIST 100 endeksi günü % 0.90 yukarıda 84,780 seviyesinden kapattı. BIST 30 endeksi ise % 1.23 yükselişle 104,003 seviyesinden günü sonlandırdı. Günün en çok hacim yaratan hisseleri sırasıyla GARAN, HALKB ve ISCTR oldu.

Yurtiçi gündemine baktığımızda geçen sene Nisan ayında % 74.7 olan kapasite kullanım oranının bu yıl Nisan ayında 1.1 puan azalarak % 73.6 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Merkez Bankası bugün yayınladığı PPK toplantı özetinde temel enflasyon göstergelerinin ılımlı seyrini koruduğunu belirtti. Borsa İstanbul Mart ayında Buenos Aires Borsası’nın ardından dünyada en çok kazandıran 2. borsa oldu. BIST 100 endeksi Mart ayında Şubat’a kıyasla % 8,3 getiri sağladı. Bunların dışında Borsa İstanbul’un ilk gong töreni hisseleri bugün işlem görmeye başlayan Servet GYO için gerçekleştirildi.  


Şirket haberlerine baktığımızda bugün ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıklayan Halkbank’ın net kârı beklentilerin üzerinde 713 milyon TL oldu. Bugün finansal sonuçlarını açıklayan diğer bir banka olan Akbank’ın net kârı da yine beklentilerin üzerinde 873 milyon TL olarak gerçekleşti. Petrol Ofisi KAP’a yaptığı açıklamada bu yıl kârını dağıtmayarak geçmiş yıllar hesabına aktaracağını belirtti. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Şişe Cam’ın kredi notunu sabit tutarken, S&P yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını BB+, kısa vadeli global ölçek notunu B olarak arttırdı.